Subsidie circulaire economie verlengd tot 2025

Circulaire economie

Subsidie circulaire economie verlengd tot 2025

De Subsidieregeling Circulaire Economie, die financiële steun biedt voor innovatieve projecten gericht op duurzaamheid, is verlengd tot april 2025. Deze regeling stimuleert bedrijven om circulair te ondernemen en draagt bij aan de vermindering van afval en CO2-uitstoot. De subsidie kan oplopen tot 50% van de subsidiabele kosten, met een maximum van €20.000 per project. Aanvragen moeten voldoen aan strikte voorwaarden, waaronder daadwerkelijke samenwerking en een focus op circulaire ketenprojecten. De verlenging biedt bedrijven meer tijd om duurzame initiatieven te ontwikkelen.

Behoefte aan duurzaamheid

Het verlengen van de subsidieregeling komt niet als een verrassing, gezien de toenemende vraag naar duurzame bedrijfsmodellen. De circulaire economie richt zich op het minimaliseren van afval en het hergebruiken van materialen, wat essentieel is in de strijd tegen klimaatverandering. Volgens het Klimaatakkoord van Parijs en de Nederlandse Klimaatwet is het noodzakelijk om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen. De industrie speelt hierin een cruciale rol, aangezien deze verantwoordelijk is voor een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot in Nederland.

Voorwaarden en criteria

Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moeten projecten voldoen aan specifieke criteria. Activiteiten moeten bijdragen aan de circulaire economie door bijvoorbeeld de levensduur van producten te verlengen of door recycling en remanufacturing te bevorderen. De kostenberekening voor subsidiabele activiteiten is vastgesteld op €60,00 per uur, en de subsidie bedraagt 50% van de subsidiabele kosten met een maximum van €20.000. Daarnaast moeten projecten marktverhandelbare producten opleveren en een blijvende samenwerking na afloop van het project garanderen.

Regionale initiatieven

Naast de landelijke regeling zijn er ook regionale initiatieven die circulaire projecten ondersteunen. In Overijssel kunnen mkb-ondernemingen in de industrie tot 30 november 2024 subsidie aanvragen voor projecten die bijdragen aan digitalisering en circulariteit[5]. Deze regionale subsidies variëren van minimaal €2.000 tot maximaal €10.000 en dekken 40% van de kosten, mits de aanvrager een eigen bijdrage levert. Het doel is om de kracht van het mkb te versterken en de transitie naar een circulaire economie te versnellen.

Conclusie

Met de verlenging van de Subsidieregeling Circulaire Economie tot april 2025 krijgen bedrijven meer tijd en middelen om hun duurzame initiatieven te realiseren. Deze steun is essentieel om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen en een circulaire, klimaatneutrale industrie te ontwikkelen. Door te investeren in circulaire ketenprojecten kunnen bedrijven niet alleen hun milieu-impact verminderen, maar ook nieuwe markt- en verdienmodellen creëren die bijdragen aan een duurzame toekomst.

 

Bronnen

Deel dit bericht

Scroll naar top