Op openbare plaatsen die door een groot aantal mensen bezocht worden, ontstaat veel afval. Met jaarlijks 1 miljoen bezoekers is de Zoo van Planckendael één van die plekken. Het afval dat op zo een uitstap tot stand komt, varieert van drankfles tot boterhampapier of frietzak. Planckendael zorgt dat dit afval niet zomaar in het park terecht komt en stimuleert zijn bezoekers om het afval ook te scheiden.
Zoo PlanckendaelZoo Planckendael zocht ter vervanging van de bestaande afvalbakken (standaard 2-wielcontainers) een oplossing die qua uitstraling past in het natuurlijke karakter van het domein, maar aanpasbaar is naargelang de verschillende thema’s in het park. De nieuwe afvalunits moeten gebruiksvriendelijk zijn voor zowel de jonge als volwassenen bezoeker én voor degenen die de units legen. De voorkeur ging uit naar het scheiden van restafval en PMD.
Met deze info is Engels aan de slag gegaan om een afvalunit te ontwerpen die aan deze eisen voldoet. Uit een testfase met meerdere prototypes is de definitieve versie ontstaan. De units zijn zo aantrekkelijke mogelijk gemaakt om het gebruik te stimuleren en misbruik tegen te gaan.
De constructie van de inwerpklep was een uitdaging: kindvriendelijk maar niet toegankelijk voor eekhoorns. Deze laatste zijn talrijk aanwezig in het park en verzot op etensresten die ze tussen het afval vinden. De inwerpkleppen zijn voorzien van aflopende randen en een grote handgreep waardoor ze door kinderen op een veilige manier gebruikt kunnen worden. Daarnaast is de gebruiksvriendelijkheid voor de ophalers zeer belangrijk. Ieder afvalhuis heeft 2 deuren aan de voorzijde, welke afsluitbaar zijn met een slot. Aan de binnenzijde bevindt zich een uitschuifbare lade voorzien van 2 zakhouders. De afvalzakken zijn dus gemakkelijk bereikbaar en op een handige manier te vervangen. De afvalunits zijn bovendien zeer eenvoudig te verplaatsen en flexibel inzetbaar doorheen de dierentuin.