BLOG: Circulariteit vraagt samenwerking in hele recyclingketen

Seijbel Photography-6079

BLOG: Circulariteit vraagt samenwerking in hele recyclingketen

Zoekt u ook naar oplossingen om te voldoen aan de circulariteitseis de komende twintig jaar?

Op Vakbeurs Recycling presenteren een aantal partijen hoe zij afvalmanagement inzetten voor de transitie. Maar omdat ze geen van allen geloven dat ze het alleen kunnen, nodigen ze u uit om mee te denken.

 

Bronsorteren

Renewi draagt op de beurs twee petten. Zo ondersteunt het bedrijf net als voorgaande jaren organisator Easyfairs om de beurs zelf afvalneutraal te maken, zero waste. Een taak die het ook in het dagelijks leven op zich neemt bij de top1000 bedrijven in België en Nederland voor het bedrijfsafval.

 

Willem Sterkenburg van het bedrijf: “Met ons concept Ecosmart richten we ons op de eerste stap in het afvalproces. Het verdienmodel rondom afval veranderde de laatste jaren en we kunnen afval vermarkten. Zo komt het meer en meer terecht in grondstoffen maar dat vraagt om monostromen en daarvoor gebruiken wij bronsortering. Dat betekent dat we mensen detacheren bij bedrijven die zorgen dat het bedrijfsafval zo veel mogelijk in gescheiden stromen het pand verlaat. Waar dat voor een ‘gewone’ schoonmaakploeg geen toegevoegde waarde vormt, pakken wij de handschoen op. Naast grote dienstverleners gaan we het concept binnenkort ook uitrollen in de bouw-, zorg en retailsector.”

 

Samenwerking

Hij vervolgt: “Maar we willen met Ecosmart geenszins optreden als uitzendbureau. We maken als het ware een combinatie van onze bestaande advies- en detacheringsdiensten. We bedenken nieuwe concepten maar ontwikkelen ook bestaande verder door met als stip op de horizon: circulariteit in 2030-2050. En bij alles geldt: we kunnen het niet alleen! We stellen ons als doel als een soort regisseur van de transitie op te treden. Wij hebben de schaalgrootte en anderen vullen ons aan met hun diensten.”

 

Hij duidt daar mee op partner Seenons die als kennispartner aan de beurs verbonden is. Deze inmiddels scale-up van twee jonge ondernemers verbindt op zijn platform alle partijen in de afvalketen met elkaar. Van organisaties die afval scheiden, logistieke partijen die afval vervoeren en verwerkers/producenten die afval omzetten in waardevolle grondstoffen en producten.

 

Maar ook de cateraar ziet Sterkenburg uiteindelijk als partner. “Circulariteit begint zelfs al bij de inkoop. Van ‘waarom koop je het’ tot aan ‘het moet uiteindelijk zo goed mogelijk te scheiden zijn’. Want we hebben iedereen in de keten nodig om ons gezamenlijk belang, namelijk circulair worden, te bereiken.”

Quote | Wim Sterkenburg
‘Een kleine stap terug in de keten is een grote sprong voorwaarts in duurzaamheid’

Presentaties kennistheater

Op 23 november 2023 kunt u meer te weten komen over het Ecosmart-concept. Willem Sterkenburg presenteert het in het kennistheater van Vakbeurs Recycling onder de titel: ‘Een kleine stap terug in de keten is een grote sprong voorwaarts in duurzaamheid’.

 

Overigens houdt ROVA diezelfde dag een presentatie die meer inzoomt op huishoudelijk afval. Onder de titel ‘Kwaliteit grondstoffen: een breder perspectief’ gaat Aiko Klein, Manager Strategie & Ontwikkeling ook in op hoe naast bewustwording bij inwoners van gemeenten de kwaliteit van ingezamelde grondstoffen omhoog kan. “Er wordt bij kwaliteit en hergebruik wel heel veel van de inwoner verwacht. Het moet allemaal beter en meer. Prima en ook nodig maar minstens net zo belangrijk telt daarbij wat bedrijven (ook overheidsbedrijven en gemeenten) zelf moeten doen. Het systeem moet anders want gescheiden stromen verhogen het hergebruikrendement voor grondstoffen. Als het systeem zelf niet verandert, dan blijft goed scheidingsgedrag van de inwoner dweilen met de kraan open. De kwaliteit van grondstoffen vraagt om een brede aanpak en veranderingen bij inwoners, in het beleid, bij producenten en ook bij inzamelbedrijven. We zullen hierin als gemeenten en inzamelbedrijven op allerlei manieren moeten investeren en gezamenlijk met partners voor en na ons in de keten zoeken naar optimalisaties.” Klein vertelt welke stappen ROVA daarin zet en welke ze gezamenlijk met partners waaronder eventueel beursbezoekers nog kunnen nemen.

 

Kortom genoeg aanknopingspunten voor u als bezoeker om eind november af te reizen naar Gorinchem en u te laten verrassen op Vakbeurs Recycling.

 

Deel dit bericht

Scroll naar top