Samen werken aan een circulaire toekomst

Seijbel Photography-0411-2

Samen werken aan een circulaire toekomst

Het probleem van plastic afval is wereldwijd een urgent milieuvraagstuk. Jaarlijks worden miljoenen tonnen plastic geproduceerd, waarvan een aanzienlijk deel in de natuur belandt. Dit heeft desastreuze gevolgen voor ecosystemen en de gezondheid van zowel mens als dier. Renewi speelt een sleutelrol in de aanpak van dit probleem door zich te richten op innovatieve recyclingmethoden.


Er valt nog veel te verbeteren in de wereld van plasticrecycling. In 2023 werd in Nederland nog maar ongeveer 50 procent van al het plastic afval gerecycled. Bovendien hebben veel plasticrecyclebedrijven het moeilijk omdat de goedkope nieuwe plastics uit China en de Verenigde Staten voor veel afnemers een aantrekkelijker alternatief zijn. ,,Laten we als publieke (overheden) en private (bedrijven) sector samen kijken hoe we elkaar kunnen versterken en het met zijn allen beter kunnen doen”, zegt Mark Thys, operationeel directeur commercieel afval van recyclebedrijf Renewi.


Dat veel lokale overheden bij de keuze voor een afvalophaalbedrijf nog steeds voor de goedkoopste aanbieder gaan, is hem een doorn in het oog. ,,Gemeentes nemen in de aanbesteding vaak nog onvoldoende mee of een bedrijf positief kan bijdragen aan hun ecologische voetafdruk.” Idealiter zouden overheden volgens Thys moeten kiezen voor het bedrijf dat het beste kan recyclen.


Aan de andere kant hebben ook de bedrijven die plastic inkopen een rol, vervolgt Thys. ,,Als je de keuze hebt om 10 euro te betalen voor gerecycled plastic of 8 euro voor nieuw plastic uit het buitenland, dan kiest een inkoper die als opdracht heeft om zo goedkoop mogelijk in te kopen natuurlijk voor het nieuwe plastic. Bedrijven zouden bij de inkoop dus ook meer kunnen sturen op milieu-impact.”


Om de bedrijven zover te krijgen is wel regelgeving nodig, vindt Thys. Hij ziet het als een voordeel dat grotere bedrijven vanaf volgend jaar moeten rapporteren over hoe duurzaam ze zijn. ,,Dat gaat bedrijven meer en meer duwen richting ecologisch verantwoorde keuzes.”


Hij ziet ook veel heil in de verplichting vanuit Europa  voor bedrijven om vanaf 2030 een bepaald percentage gerecycled plastic te verwerken in alle verpakkingen. Nederland wil hier zelfs al in 2027 mee beginnen. ,,Die ambitie is te prijzen”, zegt Thys.


Werken richting een circulaire economie

Dat Renewi wil bijdragen aan een circulaire economie blijkt ook wel uit het feit dat het bedrijf begin dit jaar een gloednieuwe lijn voor recycling van harde plastics opende in de Eindhovense wijk Acht. Daarnaast investeert het recyclebedrijf continu in kwaliteitsverbetering van het gerecyclede plastic.


,,Elke afnemer heeft weer andere wensen en eisen aan het recyclaat, bijvoorbeeld aan de kleur en uit welke soort plastics het mag bestaan. Wij zoeken constant naar mogelijkheden om hier zo goed mogelijk aan te voldoen en ook om de plastics die we nu nog niet kunnen recyclen in de toekomst wel te kunnen hergebruiken.”

Deel dit bericht

Scroll naar top