Tijd om verantwoordelijkheid te nemen. Tijd om als bedrijf ‘af te vallen’.

In dit artikel

afvalmanagement

Tijd om verantwoordelijkheid te nemen. Tijd om als bedrijf ‘af te vallen’.

 

We kunnen er niet meer omheen en het is tijd dat we onze verantwoordelijkheid nemen. Afval is allang niet meer alleen het ‘probleem’ van de inzamelaar en verwerker. Bedrijven nemen steeds meer de verantwoordelijkheid en regie. Enerzijds moeten ze dit door steeds strengere wetgeving en ambitieuze doelen van de circulaire transitie. Anderzijds past een doordacht afvalpreventiebeleid bij het maatschappelijk verantwoord ondernemen en kunnen er kosten bespaard worden en punten worden gescoord voor goed werkgeverschap. Bewust ‘afvallen’ als bedrijf loont zeker de moeite.

 

Afvalmanagement is over de grenzen heen kijken

Afvalbeheer begint natuurlijk bij de gebruiker en ontdoener van deze grondstoffen. Heel vaak kunnen bedrijven en gemeenten hier keuzes maken die hen direct, of de afvalketen indirect, helpen om efficiënter en beter te recyclen. Sommige processen als sortering of verwerken kunnen beter ‘in-huis’ gehaald worden om kosten te besparen of de kwaliteit te verhogen van de grondstof. Op de beurs zijn er diverse partijen, zoals PreZero, EcoSmart|Renewi, De Bries, Waste Vision, Mr. Fill, VDL, Bramidan, Europress, Retourmatras, Geesink Norba, Van Werven, Afvalgids.nl én nog meer te vinden die helpen een afvalproces te optimaliseren met hun kennis en netwerk in de markt. 

 

Volledig Circulair in 2050

De vraag naar grondstoffen vanuit de hele wereld neemt sterk toe, maar het aanbod van grondstoffen is niet onuitputtelijk. Het is dus tijd dat we onze verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat Nederland in 2050 volledig circulair is. Om dit doel te bereiken is het noodzakelijk dat de hernieuwbare grondstoffen van uitstekende kwaliteit zijn. Er komen steeds meer en strengere wetgevingen rondom afval. Zo ging vanaf maart 2021 het nieuwe Landelijk Afvalbeheerplan (LAP3) inwerking. Hierin staat beschreven hoe het afval gescheiden moet worden, zodat het op de juiste manier verwerkt kan worden tot hernieuwbare grondstof.

 

Ons doel: Zero Waste Event

Om bij te dragen aan een 100% circulair Nederland maken we samen met Ecosmart | Renewi van vakbeurs Recycling een Zero Waste Event. Dit doen we de komende 3 jaren in diverse stappen, waarbij we tijdens de editie in 2021 starten met het in kaart brengen van alle disposables en afvalsoorten tijdens een event en het uitgebreid scheiden van afval en nascheiden van restafval op de beursvloer zelf.

 

Naast het brede aanbod in producten en diensten voor afvalwerkers en inzamelaars is het aanbod in afvalmanagementoplossingen voor ontdoeners verder uitgebreid. De wettelijke plichten, circulaire ambities en kostenbesparende mogelijkheden voor afvalbeheer leiden tot marktkansen en een groeiende vraag naar een goed platform voor afvaloplossingen. De groei in bezoekers van vakbeurs Recycling komt dan ook vooral uit het segment met bedrijven met grote afvalstromen. Komende editie zal er daarom flink ingezet worden in het programma op juist deze doelgroep.

 

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven en volg ons op LinkedIn voor de laatste informatie over het event.

 

Deel dit bericht

Andere interessante artikelen

Scroll naar top